لوله پلی اتیلن

لوله پلی اتیلن

لوله پلی اتیلن در سایزهای 20 میلیمتر تا 1000 میلیمتر یکی از انواع لوله‌های انتقال آب و سایر سیالات است که با اکسترود کردن مواد اولیه پلی اتیلن با دانسیته بالا یعنی HDPE در سه گرید pe100، pe 80 و pe 63 تولید می‌شود و تحمل فشار تا 25 بار را داراست

امروزه شاهد کاربرد سیستم‌های لوله‌کشی پلی اتیلن در انواع مختلف تأسیسات هستیم؛ مانند خطوط انتقال گاز طبیعی تحت فشار و آب آشامیدنی، سیستم فاضلاب، کاربردهای صنعتی و شیمیایی، کانال‌های مخابراتی و انتقال نیروی برق، تولید نفت و گاز، تأسیسات دریایی و حفاری جهت دار.

لوله پلی اتیلن

لوله‌ پلی اتیلن، راهکاری مقرون به صرفه برای طیف وسیعی از کاربردهای لوله‌کشی، از جمله توزیع گاز طبیعی، آب و فاضلاب شهری، صنایع، تأسیسات دریایی، معدنی، دفن زباله، کانال‌های برق و مخابرات هستند. به علاوه لوله‌های پلی اتیلن برای تأسیسات هوایی، زیر زمینی، سطحی، شناور و دریایی، کارآمد هستند.

طبق گفته دیوید آ. ویلوبی از شرکت P.O.E. «یکی از دلایل اصلی رشد استفاده از لوله‌های پلاستیکی، صرفه جویی در هزینه‌های نصب، تأمین کارگر و تجهیزات مورد نیاز آن در مقایسه با لوله‌های قدیمیِ رایج است. اگر پتانسیلِ داشتن هزینه‌های نگهداری پایینتر و بیشتر بودن عمر مفید را هم به این موارد اضافه کنید علت رقابت شدید لوله‌های پلی اتیلنی را در بازارهای جهانی درمی‌یابیم.

لوله کاروگیت نیز یکی از انواع لوله‌های پلی اتیلنی است که بمنظور انتقال فاضلاب از آنها استفاده می‌شود.

لوله پلی اتیلن چیست؟

لوله پلی اتیلن پرکاربردترین نوع لوله‌های آبیاری، فاضلابی و گازرسانی است که مواد اولیه آن از گرانولهای پلاستیک با دانسیته سنگین تشکیل شده است. تنوع سایزبندی، سبک بودن، قیمت مناسب و وزن سبک باعث رشد تقاضای لوله‌های پلی اتیلنی نسبت به نمونه‌های بتنی، فلزی و فایبرگلاس گردیده است.

پلی اتیلن پلیمر گرمانرم با علامت اختصاری C2H4 می‌باشد که توسط کاتالیزور و روش پلیمراسیون برخی از خواص فیزیکی آن کنترل می‌گردد. این پلیمرها به ترموپلاستیک ها معروفند که بیشترین کاربرد آنها در بخش لوله سازی مورد استفاده صنایع گوناگون اعم از آبرسانی، گازرسانی، نفت، پتروشیمی و … می‌باشد. به سبب ویژگی نفوذ پذیری لوله‌های پلی اتیلن امروزه جایگزینی خوبی برای لوله‌های فولادی شده اند.

لوله‌های پلی اتیلن دارای 15 درصد مقاومت نفوذپذیری بالاتر در مقابل مواد آلی و غیر آلی شیمیایی نسبت به نوع فولادی می‌باشند. خاصیت گرما نرمی پلی اتیلن سبب شده تا بواسطه حرارت دادن آنها را ذوب و به هر فرمی که مدنظر باشد شکل داد.

پلی اتیلن بر مبنای میزان چگالی به 4 نوع LDPE ،LLDPE ،MDPE،HDPE تقسیم می‌گردند. پلی اتیلن زنجیره‌ای شامل دو اتم کربن پوشیده توسط هریک دو اتم هیدروژن می‌باشد. میزان چگالی پلی اتیلن به روش سنتز و ساختار وابسته می‌باشد هرچه ساختار منظم‌تری داشته باشد دارای چگالی و در نتیجه دانسیته بالاتری می‌باشد که تحمل بار اتمسفری بیشتری خواهد داشت.

امروزه با توجه به شرایط جوی و روبرو شدن جهان با بحران بی آبی بواسطه کاهش باران و همچنین روشهای نادرست آبیاری و یا لوله‌کشی‌های نامناسب آبرسانی و… استفاده از لوله‌های پلی اتیلن بخصوص لوله پلی اتیلن تحت فشار اهمیت بسیاری یافته است. فلزات نیز به خاطر زنگ زدگی، عدم شکل پذیری، قیمت بالای فلز و … جای خود را به این مدل لوله‌ها داده اند.

انواع لوله پلی اتیلن

لوله‌های پلی اتیلن بسته به نوع پلیمر پلی اتیلن، گرید آن، میزان چگالش آن و … به گونه‌های زیر تقسیم می‌گردند:

  • تک جداره
  • دو جداره (کاروگیت)
  • آبیاری
  • PEX
  • PERT
  • لوله‌های پلی اتیلنی فاضلابی
  • تحت فشار گازی
  • کابلی
  • فشار قوی آبرسانی

لوله پلی اتیلنی تک جداره فاضلابی

این نوع لوله‌ها به منظور جمع آوری فاضلاب و پسماندهای صنعتی و شهری مورد استفاده قرار می‌گیرد. از دیگر کاربردهای آن می‌توان به جمع آوری آبهای سطحی، لوله‌های زهکشی اشاره نمود. دارای وزن، ضخامت، اندازه استاندارد قابل قبول می‌باشند و قادر به تحمل فشار اتمسفری 6 بار هستند گرچه در فشارهای بیشتر نیز تولید می‌گردند.

لوله پلی اتیلن تحت فشار گازی

در صنعت پتروشیمی به منظور خطوط انتقال گاز طبیعی به کار می‌رود. از قیمت بسیار بالایی برخوردار است اما این قیمت بالا بیانگر کیفیت و استقامت آن می‌باشد. در ایالات متحده و اروپا قریب به 90 درصد لوله‌های انتقال و توزیع گاز از نوع پلی اتیلن می‌باشد. این نوع لوله‌ها در برابر آتش و خوردگی و زنگ زدگی بسیار مقاوم هستند.

لوله‌های پلی اتیلن تک جداره کابلی

بی کیفیت‌ترین نوع لوله جهت عایق بندی و پوشش کابلهای برق، فیبر نوری و … می‌باشد. لوله‌های پلی اتیلن کابلی برای حفاظت از کابلها در برابر بارندگی، ضربه، رعد و برق و… به کار می‌روند. علاوه بر این از این نوع لوله‌ها گاها به منظور آبیاری قطره‌ای در مزارع و باغات و همچنین سیستم سیم کشی شهری و بین شهری استفاده می‌گردد.

لوله پلی اتیلن فشار قوی آبرسانی

این نوع لوله به منظور انتقال آب آشامیدنی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در فشارهای 2 و نیم تا 25 بار استفاده می‌شود و بسیاری قدیمی می‌باشند. به راحتی قابل نصب هستند و دارای قدرت انعطاف پذیری بالا عمر و دوام بالا بوده و در برابر سایش و عوامل طبیعی از جمله زلزله و رانش زمین مقاومت می‌نمایند. قیمت آنها نسبتا بالا می‌باشد. سطح اصطکاک آنها پایین است و در برابر حلالهای الی، گرما و سرمای شدید، اشعه ماوراء بنفش مقاوم هستند، نیازی به پوشش و حفاظت کاتدی ندارد.

مواد اولیه پلی اتیلن

مواد اولیه یا همان پلیمرهای تشکیل دهنده پلی اتیلن به دو نوع تقسیم می‌گردند:

  • مشکی یا خودرنگ
  • سفید

مواد پلی اتیلن مشکی یا خود رنگ

در کل مواد اولیه تولید پلی اتیلن بی رنگ می‌باشد و این بی رنگ بودن در ارتباط با سه گرید پلی اتیلن صدق می‌کند. اما به منظور تهیه پلی اتیلن با گرید PE100 در ساخت لوله‌های پلی اتیلن تک جداره یا همان تحت فشار از ماده افزودنی مستربچ (دوده یا کربن بلک) استفاده می‌کنند که عمل ترکیب پلی اتیلن و مستربچ در اکثرا کارخانه‌ها بصورت دستی صورت می‌پذیرد. باید دقت نمود که عمل ترکیب نمودن پلی اتیلن سفید و مستربچ طبق فرمول و بسیار دقیق صورت پذیرد و برای این منظور از دستگاه گراویمتریک استفاده گردد.

در مرحله اکسترود نیز باید پراکنش با دقت انجام شود تا از کیفیت لوله کاسته نشود والا این لوله‌ها در کابری‌های حساس و استراتژیک مناسب نمی‌باشد. با پیشرفت صنعت تولید کنندگان معتبر اقدام به تولید مواد پلی اتیلن مشکی که از موا د اولیه خود رنگ مشکی ساخته شده اند، نمودند.کیفیت لوله‌های پلی اتیلن دارای مواد اولیه خود رنگ مشکی بالاتر از لوله‌های پلی اتیلن مشکی ساخته شده از مواد اولیه پلی اتیلن سفید و مستربچ می‌باشد. لوله‌های پلی اتیلن مشکی دارای مواد آنتی UV می‌باشد که سبب افزایش مقاومت در برابر اشعه UV خورشید می‌گردد.

مواد پلی اتیلن سفید

این نوع مواد توسط صنایع پتروشیمی ساخته می‌شوند. نکته مهم این است که ظرفیت صنایع پتروشیمی جوابگوی نیاز تولید کنندگان نمی‌باشد. نکته این است که لوله‌های پلی اتیلن سفید متشکل از مواد اولیه پلی اتیلن سفید قابل استفاده در مصارف آب شرب، گازرسانی و سیستمهای آتش نشانی نمی‌باشد و همچنین این نوع لوله‌ها دارای عمر کوتاه‌تری هستند.

لوله پلی اتیلن تک جداره

لوله پلی اتیلن تک جداره

لوله تک جداره پلی اتیلن از جمله لوله‌های پلیمری است که می‌توان از آنها در فشارهای بین 2 تا 40 بار با قطرهای مختلف استفاده نمود. ویژگیهای منحصر بفرد لوله تک جداره پلی اتیلن نسبت به انواع دیگر لوله منجر به آن گردیده که سرعت رشد استفاده از این محصول در شبکه‌های انتقال و توزیع آب نسبت به دیگر موارد بسیار بیشتر باشد.

روند رو به رشد استفاده از مواد پلاستیکی و بطور خاص پلی اتیلن در صنعت مدیون مشخصات این مواد و کاربردهای آن می‌باشد که باعث شده است در مدت زمان کوتاهی که از عمر آن می‌گذرد از پیشرفت چشمگیری در تولید لوله تک جداره پلی اتیلن و سایر کاربردها در صنایع مختلف را شاهد باشیم.

در شرکت پایپ گستر، لوله پلی اتیلن با مشخصات کیفی بسیار بالا از سایز ۲۰ میلیمتر تا ۱۰۰۰ میلیمتر با فشارهای مختلف، گریدهای PE80 & PE100 و جدیدترین تکنولوژی روز دنیا یعنی 120 PE که به لوله‌های HDPE شهرت دارند، قابل تولید می‌باشد.

استانداردهای معتبر لوله تک جداره پلی اتیلن

لوله تک جداره پلی اتیلن دارای استانداردهای مختلفی برای کاربرد‌های متفاوت است که معتبرترین آنها، استاندارد 8074 DIN  آلمان جهت لوله‌های تک جداره و 16963 DIN جهت اتصالات و استاندارد ASTM و استاندارد 1331 Isiri ایران است.

لوله پلی اتیلن

روش تولید لوله پلی اتیلن

فرآیند تولید لوله تک جداره پلی اتیلن به روش اكستروژن می‌باشد كه مواد اولیه به صورت گرانول به داخل دستگاه اكسترودر وارد شده و در اثر حرارت ذوب می‌شوند. مواد ذوب شده به وسیله ماردون (میله مارپیچ) به جلو رانده می‌شده و پس از خروج از اكسترودر وارد قالب می‌شوند. مواد پخته شده پس از خروج از سر قالب، از كالیبراتور عبور نموده و در تانك وكیوم با اعمال فشار مناسب شكل داده می‌شوند. سطح لوله به محض خروج از كالیبراتور بوسیله لایه‌هایی از جریان آب سرد خنك میگردد.

حرارت بالای مذاب پلی اتیلن بعد از خروج از قالب بتدریج در تانك وكیوم و پس از آن در تانكهای خنك كننده با استفاده از آب سرد كاهش می‌یابد. لوله پلی اتیلن تولید شده بوسیله دستگاه كشنده بتدریج از درون تانكهای خلاء و خنك كننده كشیده شده و بوسیله دستگاه مارك زن، مشخصات فنی، تاریخ تولید، علامت استاندارد و نشان اختصاری نام شركت بر روی آن ثبت می‌گردد و سپس بوسیله دستگاه برش در متراژهای مختلف و معین بریده می‌شوند.

کلیه مراحل تولید توسط دستگاه‌های کاملا اتوماتیک کنترل و مانیتور می‌شوند که کیفیت محصول نهایی قابل قبول و در حد نام شرکت و استانداردها باشد.

مزایای استفاده از لوله تک جداره پلی اتیلن

فروش لوله پلی اتیلن
  • سبکی وزن، مقاومت در برابر ضربه، امکان حلقوی شدن تا سایز 125 میلیمتر تا متراژ 600 متر موجب شده است تا حمل و نقل آسانی داشته باشد.
  • مقاومت در برابر اشعه مخرب خورشیدی UV
  • قابلیت جوشکاری لوله به لوله و سایر انواع اتصالات (اتصالات فلنجی، اتصالات رزوهای) باعث شده ضمن کاهش هزینه‌ها سرعت عمل نیز بسیار بالا برود.
  • خاصیت آلاستیسیته در زمان انتقال به ترانشه (میتوان این لوله‌ها را خارج از ترانشه به هم متصل نموده و بدون شکست در لوله و نقاط جوش آن را به داخل ترانشه هدایت نمود).
  • قابلیت انعطاف پذیری این لوله‌ها امکان استفاده در زمینهای ناهموار و ایجاد خمهای مجاز درآن رابه کاربران می‌دهد.
قیمت لوله پلی اتیلنی
  • مقاومت بسیار عالی در برابر خوردگی، سائیدگی، پوسیدگی، سیالات شیمیایی، و عدم جذب آب نیز مزیتی دیگر از این لوله‌ها می‌باشد.
  • بر خلاف سایر لوله‌های انتقال سیالات که ظرفیت انتقال مواد در آن به مرور زمان به دلیل خوردگی، رسوبات، نشت پذیری و سایر علل کاهش می‌یابد، لوله‌های پلی اتیلنی با سطحی فوق العاده صیقلی، حداقل مقاومت را در برابر عبور مایعات از خود نشان داده و باعث یکنواختی و ثابت بودن میزان جریان سیال در تمامی مدت طول عمر لوله می‌شوند.
  • مقاومت عالی در برابر فشارهای ناشی از زمین لرزه و رانش زمین بخصوص در سطح زیر دریا که امکان حرکت لایه‌های زمین بیشتر می‌باشد از دیگر مزایای این لوله‌ها می‌باشد.

از جمله کاربریهای این لوله‌ها، انتقال آب، مواد شیمیائی، سیالات خنک کننده و گرم کننده، مواد غذائی، دوغابها، گازها، هوای فشرده و سیستمهای خلا، چه در روی زمین و  چه در زیر زمین است.

کاربرد لوله پلی اتیلن تک جداره (فشار قوی)

همانطور که گفته شد لوله پلی اتیلن تک جداره از پلیمر پلی اتیلن با ساختار بسیار منظم با چگالی بالا با گرید PE100ساخته شده است و به مزایای و مشخصات فنی آن نیز اشاره شد. بواسطه مقاومت ان در برابر فشار سیالات و همچنین اشعه ماوراء بنفش خورشید و قدرت نفوذ پذیری مواد شیمیایی و وزن سبک و قیمت مناسب آنها، تحمل فشار حرارتی و اتمسفری در کاربری ها زیر استفاده می‌گردند:

  • انتقال فاضلاب شهری – روستایی
  • انتقال گاز طبیعی
  • انتقال فاضلابهای صنعتی
  • آبیاری تحت فشار
  • آبیاری قطره‌ای و بارانی
  • سیستم آبیاری متحرک
  • شبکه‌های زهکشی
  • سیستم مایعات
  • انتقال آب دریا
  • خطوط ترزیق آب پرفشار
  • خطوط تهویه مطبوع

لوله‌های پلی اتیلن فشار قوی آبیاری و آبرسانی ویژه سوح ناهموار و شیب دار در دو نوع کلافی و شاخه‌ای (شاخه 6 متری و 12 متری بر اساس سفارش مشتری) و در فشارهای 10 اتمسفر و 16 اتمسفر PE80 و PE100 تولید می‌شود.

تولید کننده لوله پلی اتیلن

نصب لوله پلی اتیلن

برای نصب لوله تک جداره پلی اتیلن، ابتدا باید لوله‌ها را مطابق با نوع سیستمی که می‌خواهید در آن نصب شود، برش داده شود. لوله‌ها باید طوری بریده شود که لوله نشکند یا لبه‌های آن ناهموار نگردد. سطح مقطع بریده شده باید کاملا عمود بر محور لوله باشد. برای برش لوله از اره   آهن بر دندانه ریز استفاده شود و هرگز اره نجاری دندانه درشت به کار نرود.

اگر بخواهید لوله پلی اتیلن با قطر بزرگ را برش بزنید باید از دستگاه‌های مخصوص برش لوله پلاستیکی استفاده کنید. در هنگام برش لوله، گیره نگهدارنده لوله نباید خیلی محکم بسته شود، زیرا باعث ترک در لوله و آسیب به جداره لوله در محل نصب گیره می‌شود. در هنگام برش لوله حتماً موارد ایمنی را رعایت کنید.

در پایان کار برش، لبه لوله را سمباده بزنید تا هموار شود. پس از آن، لوله‌های برش داده شده باید به وسیله یک پارچه خشک، تمیز شوند تا هر گونه آلودگی از سطح آن برطرف شود. نصب و جوش لوله تک جداره پلی اتیلن باید در محل کارگاهی انجام شود. اگر لوله‌ها را برای کاربری زیر زمین در نظر گرفته‌اید باید قبل از دفن زیر زمین، آن را به هم متصل کنید.

معمولاً یک سری بسترسازی اولیه استفاده می‌کنند و لوله‌ها را روی آنها قرار میدهند و سپس عملیات جوش لب به لب ر اجرا می‌کنند. عملیات جوشکاری لوله باید از یک سمت مسیر آغاز شده و به ترتیب جلو برود. این کار، خط لوله را یکپارچه می‌کند.

بعد از جوش کاری، لوله توسط جرثقیل بلند می‌شود و بستر زیرین خارج می‌شود و لوله در محل خود قرار میگیرد. ممکن است لازم باشد اتصالات خاصی روی خط لوله نصب شود؛ که آن هم طبق روشهای استاندارد انجام می‌شود. برای راه اندازی و ضدعفونی کردن خط لوله، آب کلردار طی مدت 24 ساعت پس از نصب لوله، از لوله عبور داده شود.

نکات ایمنی در نگهداری لوله تک جداره پلی اتیلن

  • لوله‌ تک جداره پلی اتیلن مشکی دارای دوده می‌باشد لذا جاذب نور بوده و گرما را در خود نگه می‌دارد این امر باعث داغ شدن و انبساط لوله می‌شود بنابراین لازم است که در هنگام جابجایی دقت لازم اعمال شود تا از شکستگی، خمیدگی و یا تغییر شکل دائمی جلوگیری به عمل آید. حتی المقدور از جابجا نمودن لوله‌های داغ که مدت طولانی در معرض تابش نور خورشید قرار گرفته اند باید اجتناب شود.
  • در شرایط دمایی سرد (زیر صفر درجه سانتیگراد) باید دقت نمود تا ضربه‌ای به لوله‌ها وارد نشود. در این شرایط برای لوله‌های پلی اتیلن احتمال شکستگی وجود دارد. در دماهای بسیار سرد (کمتر از 20 درجه) حتی المقدور باید از جابجایی لوله‌ها اجتناب کرد. 
  • در هنگام تخلیه لوله‌های فشار قوی از ماشین، از انداختن لوله‌ها به زمین جلوگیری کنید.
  • در هنگام جابجایی لوله‌ها با لیفتراک، شاخک لیفتراک تا حد امکان باید صاف باشد تا از صدمه زدن به جداره داخلی لوله جلوگیری شود.
  • از وارد آمدن فشار بیش از حد شاخک لیفتراک به ابتدای لوله پلی اتیلن در هنگام حمل و نقل جلوگیری گردد و تنها از شاخک لیفتراک برای بلند کردن لوله‌ها استفاده کنید.
  • محل انبارش لوله‌ها باید صاف، هموار، بدون سنگ و عاری از هرگونه مواد مضر شیمیایی برای لوله باشد.
  • از کشیدن لوله‌ها بر روی زمین خودداری کنید.
  • در هنگام حمل اجسام سنگین حتما از کفش کار استفاده کنید.
  • در هنگام جابجایی بار با لیفتراک حتی‌الامکان در کنار آن نایستید.
  • پلی اتیلن قابلیت اشتعال داشته لذا از روشن کردن آتش در کنار آن جلوگیری شود.

مشخصات فنی لوله تک جداره پلی اتیلن

  • وزن کم و مناسب و حمل و نقل آسان
  • مقاومت در برابر ضربه
  • مقاومت در برابر انواع و اقسام مواد شیمیایی
  • مقاومت در برابر فشارهای بالا تا سقف 16 اتمسفر
  • مقامت در برابر حرارتهای زیر 80 درجه سانتی گراد
  • مقاومت در برابر سرمای شدید تا 70- درجه سانتی گراد
  • دارا بودن اتصالات مختلف
  • آسان بودن نصب لوله پلی اتیلن
  • مقاومت در برابر اشعه اوزون و تابش آفتاب
  • کیفیت بالا

با توجه به دامنه وسیع کاربرد اتصال جوش لب به لب در لوله تک جداره پلی اتیلن و استحکام و قابلیت‌های بسیار ممتاز این نوع اتصال، در ابتدا به شرح مختصری از آن می‌پردازیم.

جوشکاری به روش لب به لب با صفحه داغ

این نوع جوشکاری، طی مراحل زیر انجام می‌شود:

  • ابتدا دو لوله در دو فک دستگاه جوش (ثابت و متحرک) گذاشته می‌شود و پس از تنظیمات لازم، قالبها بسته می‌شوند.
  • صفحه قیچی مابین دو لوله قرار می‌گیرد و لبه لوله‌ها را کاملا صاف و تمیز می‌نماید و پس از آن برداشته می‌شود.
  • صفحه داغ را که دمای آن به حد مجاز رسیده (210 – 230 درجه سانتیگراد)، مابین دو لوله قرار داده و دو سر لوله‌ها به آن چسبانده می‌شوند و فشار طبق دستورالعملهای دستگاه جوش، بالا برده می‌شود تا در محل تماس لوله‌ها با صفحه داغ، برآمدگی مدور و یکنواختی با اندازه معین ایجاد گردد.
  • قسمت متحرک دستگاه جوش، به عقب رانده شده و صفحه داغ به صورتی جدا می‌شود که هیچ آسیبی به سطح ذوب شده، وارد نیاید.
  • دو سر لوله، به سرعت به همدیگر چسبانده شده و فشار بتدریج و بر اساس مشخصات مندرج در جدول دستگاه جوش، افزایش یافته و تا خنک شدن محل جوش، ثابت نگاه داشته می‌شود.
  • مدت زمان خنک شدن در مرحله فوق، بستگی به ضخامت لوله‌ها داشته و مقادیر آن در جدول تعیین شده است. در طی این زمان، محل اتصال نباید تحت تنش یا فشار غیر مجاز قرار بگیرد.
  • لبه جوش در محل اتصال باید به صورت یک برآمدگی دو تکه باشد. تشکیل این برآمدگی، نشان دهنده آن است که جوشکاری بصورت یکنواخت انجام شده است.
سایز بندی لوله تک جداره

مزایای لوله تک جداره پلی اتیلن (تحت فشار)

استحکام دراز مدت

استحکام دراز مدت یا مبنای طراحی هیدرواستاتیکی لوله، تعیین کننده عمر یک لوله در یک فشار و دمای معین است و معمولا توسط یک سری آزمون در فشار و دماهای مختلف در یک بازه زمانی مشخص انجام می‌شود که لوله پلی اتیلن دارای عمر ۵۰ سال و بیشتر می‌باشند.

مقاومت در مقابل رشد سریع ترک

رشد سریع ترک نقص بسیار مهمی است که به ندرت در خطوط انتقال فولادی دیده می‌شود، ولی لوله پلی اتیلن به علت دارا بودن استحکام ضربه‌ای بالا مقاومت بسیار خوبی در مقابل رشد ترک از خود نشان می‌دهند.

ضریب انبساط لوله پلی اتیلن فشار قوی

ضریب انبساط برای محاسبات مربوط به میزان فشار بر لوله و اتصالات لوله‌ها و خاک اطراف لازم است.

رسانایی گرمایی

میزان گرمایی که یک لوله پلاستیکی می‌تواند از طریق دیواره خود منتقل کند، وابسته به رسانش گرمایی لوله است. میزان رسانایی گرمایی پلی اتیلن ۴۳/۰ w/mok می‌باشد. (177ASTM C)

مسایل بهداشتی

برای انتقال آشامیدنی، بهداشتی بودن مواد موجود در تولید لوله پلی اتیلن بسیار اهمیت دارد، مواد اولیه موجود در لوله تک جداره پلی اتیلن با توجه به اینکه مورد تهاجم میکروارگانیک ها قرار نمی‌گیرند در سیستم آب شرب نیز کاربرد بسیاری دارند.

پایداری گرمایی و پرتو فرآبنفش

مواد اولیه تولید لوله تک جداره پلی اتیلنی که معمولاً به صورت گرانول ارائه می‌شود دارای پایدار کننده‌های گرمایی و نیز پایدارکننده پرتو فرآبنفش می‌باشند که در برابر هوازدگی و اثرات بیرونی لوله را محافظت کنند.

لوله تک جداره پلی اتیلن از جمله لوله‌های پلیمری است که می‌توان از آنها در فشارهای بین 2 تا 40 بار با قطرهای مختلف استفاده نمود ویژگیهای منحصر بفرد لوله تک جداره پلی اتیلن نسبت به انواع دیگر لوله منجر به آن گردیده که سرعت رشد استفاده از این محصول در شبکه‌های انتقال و توزیع آب نسبت به دیگر موارد بسیار بیشتر باشد لوله پلی اتیلن روند رو به رشد استفاده از موادپلاستیکی و بطور خاص پلی اتیلن در صنعت مدیون و مشخصات این مواد و کاربردهای آن می‌باشد که باعث شده است در مدت زمان کوتاهی که از عمر آن می‌گذرد از پیشرفت چشمگیری در تولید مشخصات لوله تک جداره پلی اتیلن و میزان کاربری در صنایع مختلف را شاهد باشد.

لوله پلی اتیلن گاز

سایزبندی لوله پلی اتیلن

لوله‌های پلی اتیلن بر حسب میلیمتر یا اینچ سنجیده می‌شوند.گروه تولیدی پایپ گستر قادر به تولید لوله پلی اتیلن از سایز 16 تا 1000 میلیمتر برای تک جداره یا تحت فشار و کاروگیت تا سایز 3200 میلیمتر می‌باشد.

  1. 16میلیمتر – سی و هشت صدم اینچ: در سیستمهای آبیاری گلخانه‌ای و قطره‌ای استفاده می‌گردد. اتصالات آن براحتی انجام می‌شود بصورت پیچی و جوشی می‌باشد.
  2. 20میلیمتر – 1/2 اینچ: فشاراتمسفر حداقل 6 و حداکثر 40 بار را می‌توانند تحمل کنند.مورد استفاده در سیستمهای آبیاری می‌باشند.
  3. 25 میلیمتر – 3/4 اینچ: کلافهای 100 الی 150 متری، مورد استفاده در شبکه انتقال آب سیالات کم حجم و باغها، فشار اتمسفری 10 الی 16 بار
  4. 32 میلیمتری – 1 اینچ: فشار اتمسفری 6-10-16-32 بار، مورد استفاده در انتقال سیالات با دبی کم و باغات و زمینهای کشاورزی، کلافهای 100الی 150 متری
  5. 40 میلیمتری – 1 و 1/4 اینچ: فشار کاری 6الی 32 بار، بصورت شاخه و کلاف، دبی آنها کم، مورد استفاده در انتقال آب در بخش کشاورزی
  6. 50 میلیمتر – 1 و 1/2 اینچ: فشار کاری 5 الی 32 بار، مورد استفاده در باغها و زمینهای کشاورزی
  7. 63 میلیمتر – 2 اینچ: جزو پرکابردترین لوله‌های پلی اتیلن، فشار کاری 5 الی 32 بار، شاخه‌های 6 متری و کلافهای 100 – 150 متری
  8. 75 میلیمتری – 2 و 1/2 اینچ: فشار کاری 5 الی 25 بار، مورد استفاده در صنایع و کشاورزی و آبخیزداری، شاخه 6 متری و کلافهای 100 – 150 متری
  9. 90 میلیمتری – 3 اینچ: فشار کاری 5 الی 25 بار، مورد استفاده در انتقال سیالات مانند آب و گاز
  10. 110 میلیمتری – 4 اینچ: مورد استفاده فراوان در بخش کشاورزی و آبرسانی، فشار کاری وابسته به پروژه
  11. 125 میلیمتری – 5 اینچ: مورد استفاده در خطوط انتقال آب با دبی متوسط، فشار کاری 5 الی 25 بار، کلافهای 50 – 100 متری
  12. 140 میلیمتری – 5/6 اینچ: فشار کاری 6 الی 25 بار، در ابعاد 6 و 12متری تولید می‌گردد، انتقال سیالات با دبی متوسط
  13. 160 میلیمتری – 6 اینچ: مناسب جهت انتقال سیالات مایع، فشار کاری 5 الی 25 بار، در ابعاد 6 و 12 متری تولید می‌گردد.
  14. 180 میلیمتری – 7/2 اینچ: کم مصرف ترین نوه لوله پلی اتیلن، فشار کاری 5 الی 25 بار، شاخه‌های 6 و 12 متری، مورد استفاده در شبکه انتقال سیالات مایع
  15. 200 میلیمتری – 8 اینچ: مورد استفاده در تجهیزات آبیاری، دارای انعطاف پذیری بالا، فشار کاری 5 الی 25 بار
  16. 225 میلیمتری – 9 اینچ: فشار کاری 5 الی 25 بار، شاخه‌های 6 و 12متری، مورد استفاده در مصارف آبرسانی
  17. 250 میلیمتری – 10 اینچ
  18. 280 میلیمتری – 11 اینچ
  19. 315 میلیمتری – 12 اینچ
  20. ۳۵۵ میلیمتری – 14 اینچ
  21. از سایز 400 تا 1000 میلیمتر برای لوله‌کشی آب شهری استفاده می‌شود.
لوله فشار قوی پلی اتیلن

اتصالات لوله‌های پلی اتیلن

اتصالات با متریال پلی اتیلن به لحاظ اب بندی سریع و عدم نشتی از نوع فلزی و فولادی ارزانتر است. اتصالات پلی اتیلن شامل فلنچ، زانو، تراشه و … می‌باشد. از انواع اتصالات مختلفی در خطوط لوله‌کشی پلی اتیلنی استفاده می‌شود:

  1. اتصالات پیچی
  2. اتصالات دنده‌ای
  3. اتصالات جوشی
  4. اتصالات ماشین کاری شده
  5. اتصالات الکتروفیوژن
  6. اتصالات تزریقی

استفاده از لوله پلی اتیلن آشامیدنی

چندین دهه است که در خطوط انتقال آب آشامیدنی از لوله پلی اتیلن جهت تامین آب شرب و آشامیدنی مورد استفاده قرار گرفته شده است.

قبلا از لوله پلیکا یا لوله پلاستیکی برای تامین آب آشامیدنی منازل و سایر اماکن استفاده می‌شد ولی از اواخر قرن نوزدهم تصمیم به جایگزینی لوله پلی اتیلن برای آبرسانی مورد توجه قرار گرفت. برای اطمینان از اینکه می‌توان از لوله پلی اتیلن در آب شرب استفاده نمود ابتدا می‌بایست در آزمایشگاه‌ها طعم، بو، ظاهر آب و آزمایشهای رشد میکروارگانیسم‌های آبی را بررسی کرد که در بسیاری از کشورهای اروپایی حتی ایران این نوع آزمایش ها صورت می‌گیرد. بعد از انجام این آزمایش ها ثابت شد لوله‌هایی که از مواد سنتی تولید می‌شود مانند سیمان، فلز و… تولید می‌شود لوله‌های پلی اتیلن قابل اعتمادتر هستند.

مواد اولیه مورد استفاده در لوله پلی اتیلن تک جداره علاوه بر این که با مواد PE 100 تولید گردند بایستی روی لوله نیز از ترکیبات، رنگ سیاه یا همان مستربچ سیاه رنگ و نوارهای آبی رنگ تولید گردد. لوله‌های پلاستیکی برای آب آشامیدنی به وضوح توسط هر کشوری عضو اتحادیه اروپا مورد ازمایش قرار می‌گیرد.

چگونگی اتصال لوله‌های پلی اتیلن به یکدیگر

لوله‌های پلی اتیلن با استفاده از همجوشی گرم (جوش پلی اتیلنی) به یکدیگر متصل می‌شوند. شایان ذکر است که با توجه به اندازه لوله، بار کاری لوله، کاربرد لوله و… میتوان تمامی لوله‌های پلی اتیلن هم سایز را بهم متصل نمود.

قیمت لوله پلی اتیلن

شما می‌توانید قیمت روز لوله پلی اتیلن تک جداره را بعد از مشخص نمودن سایز، فشار کاری مورد نیاز، نوع مواد استفاده شده جهت تولید لوله پلی اتیلن PE80 و PE100 و کاربری لوله پلی اتیلن و استانداردهای اجباری تولید لوله پلی اتیلن از ما استعلام کنید و شاهد دریافت بهترین کیفیت لوله با مناسب‌ترین قیمت باشید.

لوله‌های پلی اتیلن تولیدی این شرکت از سایز 16 تا 710 میلی‌متر با بهترین متریال پلی اتیلن داخلی و خارجی جهت مصارف لوله‌های آب، گازرسانی، لوله فاضلاب، کاور خط برق و فیبره نوری قابل تولید و عرضه است.

قیمت لوله پلی اتیلن تولید شده در شرکت پایپ گستر در گریدهای درخواست شده و باتوجه به نیاز و استفاده مشتری توسط کاشناسان مجموعه مشاوره و تولید و ارسال می‌شوند.
این شرکت با داشتن انبارهای گسترده بهترین پیشنهاد قیمت را با توجه به محل تخلیه شما ارائه می‌دهد. برای ثبت سفارش و دریافت قیمت لوله پلی اتیلن با ما تماس بگیرید.

به عنوان نمونه:

  • لوله پلی اتیلن سایز 63 میلیمتر با فشار کاری 3.2 و 4 و 5 و 6.3 و 8 و 10 و 12.5 و 16 و 20 و 25 و 32 بار از وزن 0.360 تا 2 کیلوگرم تولید میگردد بیشتر کاربرد آبرسانی داشته و در فشار کاری 8 بار حدود 264.960 ریال قیمت دارد.
  • لوله پلی اتیلن سایز 110 میلیمتر با فشار کاری 2.5 و 3.2 و 4 و 5 و 6.3 و 8 و 10 و 12.5 و 16 و 20 و 25 و 32 بار از وزن 0.8 تا 6 کیلوگرم جهت آبرسانی و گازرسانی و لوله‌های آتش نشانی بکار میرود و در فشار کاری 8 بار با وزن 1.77 کیلوگرم حدود 566.400 ریال قیمت خواهد داشت.
  • لوله پلی اتیلن 250 میلیمتر با فشار کاری 2.5 و 3.2 و 4 و 5 و 6.3 و 8 و 10 و 12.5 و 16 و 20 و 25 و 32 بار از وزن 3.83 تا 31 کیلوگرم جهت آبرسانی و گازرسانی و لوله‌های آتش نشانی تولید میگردد و در فشار کاری 10 بار با وزن 13.4 کیلوگرم حدود 4.857.600 ریال ارزش خواهد داشت.
  • لوله پلی اتیلن 400 میلیمتر با فشار کاری 2.5 و 3.2 و 4 و 5 و 6.3 و 8 و 10 و 12.5 و 16 و 20 و 25 و 32 بار از وزن 10 تا 70 کیلوگرم جهت آبرسانی و گازرسانی و لوله‌های آتش نشانی و زهکشی بکار میرود در فشار کاری 8 بار با وزن 22.9 کیلوگرم حدود 7.328.000 ریال خواهد بود
  • لوله پلی اتیلن 630 میلیمتر با فشار کاری 2.5 و 3.2 و 4 و 5 و 6.3 و 8 و 10 و 12.5 و 16 و 20 و 25 و 32 و 40 بار از وزن 16 تا 100 کیلوگرم جهت آبرسانی و گازرسانی و لوله‌های آتشنشانی و پالایشگاه‌ها و کارگاه‌های صنعتی بکار میرود و در فشار کاری 8 بار با وزن 56.4 کیلوگرم حدود 18.048.000 ریال میباشد.

در ادامه این مطلب نكات فنی و موثر بر كارایی محصول از جمله ویژگیهای فیزیكی، مكانیكی و ساختاری مواد پلی اتیلن مناسب در تولید لوله‌های گازرسانی، تفاوت این گونه مواد با مواد مناسب دركاربردهای دیگر مانند آبرسانی و انتقال فاضلاب، معیارهای انتخاب مواد اولیه مناسب، تكنولوژی و شرایط بهینه تولید، استانداردها و دستورالعمل‌های كنترل كیفیت، مرور، بررسی و جمع بندی می‌گردد.

لوله پلی اتیلن گازرسانی

لوله پلی اتیلن در گازرسانی

حساسیت كاربردی موجب گردیده كه تولید و عرضه لوله پلی اتیلن گازرسانی در مراحل مختلف از جمله انتخاب مواد، انتخاب تكنولوژی، شرایط تولید و كنترل كیفیت تحت شرایط و استانداردهای خاص و معتبر انجام شود.

طراحی گونه‌های ویژه پلی اتیلن با ساختار و معماری مولكولی خاص و متفاوت از سایر گونه‌های معمول، اهمیت نقش مواد اولیه در كارایی صد ساله لوله پلی اتیلن گازرسانی را نشان می‌دهد. از این رو تكنولوژی و شرایط فرآیند و همچنین استاندارد، آزمایشات كنترل كیفیت نیز متناسب با این گونه مواد پیش بینی و اجرا می‌گردد. لوله‌های گازرسانی در اقطار 25 تا 225 میلیمتر مطابق با استانداردهای INSO 11233 و EN 1555 و با SDR 11 و SDR 13.6 با استفاده از مرغوبترین مواد اولیه داخلی و خارجی PE 100 و مورد تایید شرکت ملی گاز ایران تولید می‌گردد.

قیمت لوله گازرسانی

در ضمن یكی از كلیدی‌ترین مواد افزودنی در پلی اتیلن مخصوص لوله، دوده یا Carbon black است كه باید به عنوان پایدار كننده محصول در برابر عوامل جوی به ویژه نور ماورابنفش استفاده می‌شود. با توجه به ماهیت میكروسكوپی تخریب، در صورتی دوده میتواند نقش پایداركنندگی خود را ایفا نماید كه به صورت ذرات ریز شده در بستر پلی اتیلن پایه به طور یكنواخت توزیع گردد.

برای دستیابی به این هدف لازم است پلی اتیلن پایه با دوده به كمك دستگاه میکسر پلی اتیلنی مخلوط و به صورت گرانول خود رنگ مشكی در دسترس واحدهای تولید كننده لوله قرار گیرد. در رابطه با مواد پلی اتیلن نشان داد كه جهت تولید (British Gas) نتایج تحقیقات شركت گاز بریتانیا لوله گازرسانی بهتراست از مواد پلی اتیلن نیمه سنگین به جای پلی اتیلن سنگین استفاده شده و از این رو این گونه مواد را در تولید لوله برگزید. این انتقال تكنولوژی از مواد سنگین به نیمه سنگین در دهه ی 80 میلادی انجام شد.

در سال 1989 میلادی شركت گاز بریتانیا استفاده از مواد 100 كه دارای استحكام بلند مدت و مقاومت بیشتر در مقابل رشد سریع ترك است را برای رده‌های فشاری بالا (تا 7 بار) و اقطار بزرگتر توصیه در خطوط لوله تا فشار 10 بار نیز استفاده میشود. امروزه در اروپا از مواد 100 درصد خالص در این راستا بر اساس ویژگیهای سیالات گازی و اهمیت انتقال گاز گونه‌های ویژه‌ای با میزان سرعت كنترل شده طراحی و استفاده شد.

این ویژگی ها مجموعه‌ای از خواص فیزیكی و مكانیكی مانند دانسیته، شاخص جریان مذاب، خواص كششی، رشد ترك و حداقل استحكام مورد نیاز است. به عبارت دیگر اتصال پلی اتیلن مناسب جهت تولید لوله پلی اتیلن باید شرایط و ویژگیهای فیزیكی و مكانیكی را براساس استانداردهای بین المللی ISO 4437، EN 1555 و دستورالعمل و ضوابط شركت ملی گاز IGS داشته باشد.

gas pipe

تحقیقات اخیر نشان داده كه یكی از مهمترین عوامل استاندارد در انتخاب مواد اولیه مناسب و تولید كیفیت لوله پلی اتیلن مناسب مربوط به خواص مقاومت در مقابل رشد ترك است. این خاصیت علاوه بر ویژگیهای مورفولوژی و مولكولی پلی اتیلن مانند متوسط وزن ملكولی، توزیع وزن مولكولی، طول، مقدار و توزیع شاخه‌های جنبی و جزییات كریستالینیتی به میزان و نحوه اعمال بار بستگی دارد و با روشهای استاندارد اندازه گیری می‌شود.

گونه‌های جدید مواد اولیه خواص فرایند پذیری مناسب به همراه خواص فیزیكی و مكانیكی را از طریق اصلاح ساختار مولكولی و توزیع جرم مولكولی ارائه نموده اند. این توزیع جرم مولكولی به صورت دو مجموعه یك سیستم مطمئن انتقال و توزیع گاز متشكل از اجزا مطمئن و بدون نقصی است كه توسط تولیدكنندگان معتبر ارائه شده اند.

امروزه استفاده از لوله پلی اتیلن گازرسانی بدلایلی از جمله مقاومت در مقابل خوردگی، پایداری در شرایط آب و هوایی، استحكام و آسانی حمل و نقل رو به افزایش است. هم چنین لوله‌های پلی اتیلن عملکرد مناسبی را در مقاومت بلند مدت در برابر شرایط سرویس دهی مانند سایش، تغییرات دما، فشار داخلی، دفن، بارگذاری نقطه‌ای و لهیدگی نشان می‌دهند كه با استفاده از گونه‌های مناسب تایید شده تامین و در نتیجه استفاده از پلی اتیلن نامناسب اثرات مخرب جبران ناپذیری را در بلند مدت بر جایی خواهد گذاشت.

لوله گازرسانی

لوله‌های پلی اتیلن بر اساس رده فشاری محاسبه شده با روش استاندارد دسته بندی شده و به كار گرفته می‌شوند. این رده فشاری به عوامل مختلفی از جمله نوع پلی اتیلن، قطر و ضخامت لوله بستگی داشته و این عوامل در انتخاب نوع و روش اتصال لوله‌ها نیز موثر است. مجموعه شرایط تولید، آزمونهای كنترل كیفیت، شرایط انبارداری و حمل ونقل در چارچوب طرح كیفیت تدوین و اجرا می‌شود.

گازرسانی

معیار انتخاب سیستم لوله‌کشی

انتخاب سیستم لوله‌کشی با لوله تحت فشار یا لوله کاروگیت فاضلاب و یا لوله PVC و اتصالات مورد نیاز تابع دانستن پارامترهایی است که ما در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

برای انتخاب نوع لوله‌کشی و اتصالات مناسب باید پارامترهای زیر در نظر گرفته شود:

  • سیستم لوله‌کشی
  • دبی جریان سیال درون لوله پلی اتیلن
  • اتفاقات ناگهانی در دبی جریان (احتمال ضربه قوچ)
  • گرانروی سیال درون لوله کاروگیت یا لوله تحت فشار
  • میزان فشار سیال
  • میزان دمای سیال
  • محل و مکان کار
  • خورندگی سیال

همچنین جهت تصمیم گیری درست و منطقی در خصوص نوع لوله مورد نیاز و سیستم لوله‌کشی به سوالهای زیر باید پاسخی صحیح ارائه کرد. این سئوالات عبارتند از:

  • میزان تبخیر سیال درون لوله و اینکه آیا احتمال پیدایش جریان دوفازی وجود دارد؟
  • آیا سیال ممکن است به صورت حلال بلقوه واشرها و مواد آب بندی عمل کند؟
  • آیا سطح خارجی لوله در تماس با محیطی خورنده قرار دارد؟
  • میزان انبساط و انقباض لوله چقدر است و چگونه می‌توان با آن تطبیق یافت؟
  • آیا پروژه در مرحله برآورد و مطالعات اولیه است یا پیمانکار در حال اجرای پروژه می‌باشد؟
  • یا اتصالات نیازمند خرید تجهیزات برای اتصال لوله‌های پلی اتیلن یا شکل دهی اتصال می‌باشند؟
  • لوله‌کشی و تجهیزات شبکه انتقال سیال چگونه تعمیر و نگهداری خواهند شد؟
  • آیا این تجهیزات در معرض تعویض مکرر هستند؟

بررسی این عوامل به طراح کمک می‌کند سیستم‌های لوله‌کشی و اتصال مناسب و کارا انتخاب نماید.

اشتراک گذاری در : share   share   share   share   share  

2 دیدگاه

gravatar

رضا مددینوشته شده در  11:44 ق.ظ - مه 9, 2021

سلام
توی بازار چرا تفاوت قیمت لوله پلی اتیلن اینقدر زیاد هست .
من خودم لوله پلی اتیلن برای آبیاری میخواستم با فشار 10 بار
نمیدونم چرا لوله ها پاره شدن ؟
مگه فشار 10 بار نباید تحمل داشت .
لطفا منو راهنمایی کنین . کارم لنگ مونده
لوله پلی اتیلن سایز 110 میلیمتر 10 کلاف 100 متری میخواستم
ممنون

    gravatar

    پایپ گسترنوشته شده در  11:26 ب.ظ - مه 9, 2021

    سلام دوست عزیز
    در حالت کلی دونوع لوله پلی اتیلن تولید می شود :لوله پلی اتیلن استاندارد و غیراستاندارد
    متاسفانه بعضی مشتریان بدون در نظر گرفتن مواد اولیه بکار رفته در تولید لوله پلی اتیلن بدنبال قیمت پایین هستن . درحالیکه لوله پلی اتیلن تکجداره با فشار 10 بار میتونه از پمپ موتور سه اینچ فشار بگیره و هیچ مشکلی اعم از پاره شدن بدلیل فشار داخلی نداشته باشه .
    به همین دلیل هست که تعداد تولیدکنندگان لوله استاندارد انگشت شمار هست .
    برای کسب اطلاعات بیشتر میتونید سایت ما رو بررسی کنید و از توضیحات بیشتر استفاده نمایید .

دیدگاه خود را وارد کنید.