چربی گیر، مخزنی است از جنس بتن، استیل، پلی اتیلن، فایبرگلاس و یا کامپوزیتهای دیگر که وظیفه دارد چربی ها، روغن ها و مواد جامد خروجی لوله کفشور و سینک ظرفشویی حاصل از شستشوی ظروف و پخت و پز را از پساب آشپزخانه و رستوران جدا نموده و مانع از گرفتگی لولههای فاضلاب و به خطر افتادن سیستمهای تصفیه فاضلاب می گردد.
در کشورهای توسعه یافته از جمله آمریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه و… سالانه تقریبا بیش از نیم میلیون تن چربی حاصل از فعالیت رستورانها و آشپزخانههای صنعتی و فست فودها و… وارد سیستم فاضلاب شهری می گردد.
از اینرو این کشورها در پی برطرف نمودن تخریبات زیست محیطی ناشی از فاضلابهای چرب تصفیه نشده، اقدام به طراحی چربی گیر رستورانی نمودند.
چربیگیر که در زبان انگلیسی گریس تراپ (grease trap) نامیده می شود مانع از ادغام فاضلابهای حاوی انواع چربی و جامدات رستورانی و صنعتی به درون چاه جذبی می گردد. چربی ها و گریس ها به دیوارههای لوله فاضلاب شهری و لولههای اگو چسبیده و در نهایت می تواند منجر به انسداد لولههای فاضلاب و انسداد منافذ چاههای جذبی گردند.
چربی ها و روغن ها به تجهیزات تصفیه فاضلاب آسیب می رسانند و هر سال میلیون ها تومان هزینه بمنظور تعمیرات برای شهرداری ها و ادارات آب و فاضلاب در پی دارد.
اکنون مراکز اخذ مجوز راه اندازی رستورانها و آشپزخانههای صنعتی به شدت تضمین می کند که مدیریت صحیح پسماندها و فاضلابهای ناشی از پخت و پز غذا توسط اپراتورهای خدمات غذایی استفاده می شود.
در صورت عدم مدیریت موثر زبالههای چرب و گریسها، واحدهای رستورانی و آشپزخانههای آلاینده می توانند با جریمههای سنگین یا حتی تعطیلی مواجه شوند. عدم استفاده از چربی گیر رستورانی علاوه بر تحمیل هزینههای جریمه می تواند باعث ایجاد مشکلات بزرگی در آشپزخانههای تجاری مانند انسداد لولههای داخلی می شود.
خوشبختانه سیستمهای مدیریت چربی و انواع روغنهای جامد مانند چربی گیر فایبر گلاس و یا گریس تراپ پلی اتیلن به راحتی و در حد وسیع در دسترس هستند. آنها اغلب گزینه اول مدیریت چربی و روغنهای محلول برای اپراتورهای آشپزخانه هستند.
چربی گیر رستوران شامل یک مخزن، به ظرفیت تولید فاضلاب روزانه رستوران میباشد. مکانیسم عملکرد دستگاه بر اساس زمان ماند 24 ساعته طراحی شده است. چربی گیر صنعتی رستوران بصورت دفنی بوده و برای دسترسی و تمیزکاری، دارای دو دریچه بازدید میباشد. این مخزن توسط صفحات مقسم داخلی به سه مخزن کوچک تر داخلی تقسیم میشود.
با ورود فاضلاب از قسمت بالای مخزن اول، این قسمت پر شده و با افزایش فاضلاب وروردی توسط فضای خالی میانی، فاضلاب به قسمت دوم مخزن چربی گیر وارد میشود.
آشغالها و مواد سنگین فاضلاب آشپزخانه، وارد سبد آشغالگیر شده و به علت سنگین بودن و بالا بودن دانسیته نسبت به چربی ها و آب، در کف مخزن تجمع می یابد.
چربیهای نامحلول فاضلاب به علت سبک بودن و دانسیته پایین، در بالای مخزن به دام افتاده و سطح نازکی از چربی را در قسمت بالایی مخزن اول ایجاد مینمایند. با افزایش کارکرد دستگاه، ضخامت لایه چربی افزایش یافته که باید توسط اوپراتور جمع آوری و تمیز گردد.
نیمه دوم مخزن، ظرفیت نهایی مخزن را تشکیل میدهد که با افزایش دبی فاضلاب ورودی، کم کم پر میشود. فاضلاب ورودی در نهایت پس از 24 ساعت از لوله خروجی دستگاه خارج شده و زمان ماند 24 ساعته تامین خواهد شد.
نیمه دوم مخزن دارای پساب زلال و شفاف بوده که قابل تخلیه به شبکه فاضلاب شهری یا چاه جذبی میباشد. انتخاب و طراحی ظرفیت چربیگیر بر اساس ظرفیت پرس غذای رستوران، میباشد.
جداکنندههای چربی یا چربی گیرها در هرجایی که آلودگی آب با روغن یا سایر مواد سبکتر از آب وجود دارد مورد نیاز هستند.
تا اینجا ما یاد گرفتیم آبهای آلوده مانند پساب خروجی از آشپزخانهها، فست فودها، رستوران ها و… قبل از اینکه به جریان فاضلاب تخلیه شوند، ابتدا توسط چربی گیرها جداسازی شده تا در مسیر فاضلاب گرفتگی و انسداد ایجاد ننمایند.
سیستمهای چربی گیری اعم از پلی اتیلن و فایبر گلاس که منظور جداسازی چربی از فاضلاب رستوران ها طراحی و تولید می شوند از اجزا و قسمتهای مختلفی ساخته می شوند. اجزاء اصلی چربی گیر پلی اتیلن عبارتند از:
تا اینجا آموختیم چربی گیرها در مسیر لوله کشی فاضلاب قرار می دهند تا پساب ابتدا وارد این سیستم شده و چربی ها از آن جمع آوری شود. با انجام این کار از گرفتگی و انسداد لولهها و نشتی آنها و همچنین پر شدن سریع چاههای جذبی جلوگیری خواهد شد.
چربی گیرها بیش از 100 سال قبل وجود داشته و به عناوین رهگیرهای گریس، مبدل ها، گیرندهها، دستگاههای بازیابی و مدیریت چربی یا تلههای چربی نیز شناخته می شوند.
چربی گیر رستورانی در طیف گسترده ای از محیط ها مورد استفاده قرار می گیرند که عبارتند از:
به بیان ساده تر، چربی گیر رستورانی حوضچه و ظرفی با متریال پلی اتیلن، فایبرگلاس و… است که پساب فاضلاب حاوی انواع روغن وچربی ها و گریس قبل از ورود به سیستم زهکشی و چاه جذبی در آن جریان می یابد. این مخزن برای رهگیری یا به دام انداختن چربی در حالی که اجازه خروج آب زلال را می دهد، طراحی و تولید شده است.
عدم استفاده از چربی گیر رستورانی در رستورانها و آشپزخانهها منجر به پر شدن چاه جذبی و انسداد لولهها و تخلیه چاه در فاصله زمانی کوتاه خواهد شد.
چربی گیر رستوران و فاضلابها در 3 مدل طراحی و به مشتریان عرضه می شوند:
سیستمهای چربی گیر رستوران غیرفعال و دستی سنتی یکی از رایج ترین سیستمهایی است که در موسسات و رستورانها و آشپزخانههای کوچکتر استفاده می شود. چربی گیر دستی به سبب هزینه کمتر و اندازه و ابعاد کوچکتر می تواننده به راحتی خریداری و در داخل آشپزخانهها و رستورانها در کنار و در زیر سینکها نصب گردند. بعبارتی برای استفاده از آنها نیاز به سیستم لوله کشی پیچیده و کنده کاری نمی باشد اما در واحدها پخت و پز بزرگتر باید واحد فاضلابی حفر گردد و لوله کشی ها دقیقتری صورت پذیرد.
طراحی تلههای چربی دستی در سال 1885 میلادی و هنگام صدور اولین اختراع ثبت شده در ایالات متحده برمی گردد. حتی امروزه چربی گیرهای فاضلابی از همان طراحی اساسی مدل 1885 استفاده می کنند. چربی گیر دستی معمولاً از پلاستیک یا فولاد ضد زنگ (استیل) ساخته می شوند و باید به طور دستی و به طور منظم تمیز شوند.
چربی گیر اتوماتیک که به آنها AGRU نیز گفته می شود، از برخی از اصول اصلی موجود در چربی گیر دستی استفاده می کنند اما چربی ها و روغن ها را به طور خودکار بر اساس یک برنامه زمان بندی شده گرم می کنند و از بین می برند. سپس فاضلاب بدون چربی به مخزن دوم منتقل می شود تا به راحتی خارج و بازیافت شود.
برنامه زمان بندی شده بر اساس مقدار چربی تولید شده است و اپراتورها نیازی به اندازه گیری یا بررسی سطح چربی ندارند. چربی گیر اتوماتیک در اندازههای گوناگون برای پاسخگویی به طیف وسیعی از نیازها در دسترس هستند. قیمت چربی گیر اتوماتیک نسبت به دیگر مدل ها بیشتر می باشد. اما کارآمدتر هستند و هزینههای طولانی مدت اجرای و سرویس دهی آنها کمتر است.
چربی گیرهای ثقلی معمولاً مخازن بزرگ از جنس بتن، فایبرگلاس و پلی اتیلن می باشند که بصورت دفنی در زیر زمین نصب و اجرا می شوند. استفاده از چربی گیر ثقلی روشی ساده تر و ارزان قیمت تر برای جداسازی و حذف چربی ها، روغنها و مواد جامد در واحدهای پخت و پز و صنعتی می باشد.
آنها مشابه چربی گیر هیدرومکانیکی (دستی) کار می کنند اما در ظرفیت بیشتری تصفیه فاضلاب چرب مورد استفاده قرار می گیرند و برای کاربردهای با جریان بالا بهتر هستند. چربی گیرهای ثقلی می بایست توسط یک شرکت خدمات متخصص مدیریت چربی در مدت زمانبندی معین پمپاژ یا تخلیه شوند.
چربیگیر ثقلی برای جمع آوری چربیهای نامحلول، موجود در فاضلاب آشپزخانه بکار میرود. این چربی ها در اثر مصرف روغنهای گیاهی و حیوانی در تولید و طبخ غذا، تولید شده و هنگام شستشوی ظروف و تجهیزات پخت، تحت عنوان فاضلاب وارد سیستم دفع فاضلاب می شود.
این چربی ها به علت ساختار مولکولی پیچیده و سنگین، به سختی در مسیر لوله حرکت کرده و به جدارههای چاه یا لولههای انتقال فاضلاب چسبیده و سبب انسداد و گرفتگی لوله و گرفتگی چاه جذبی دفع فاضلاب می شوند. این چربی ها توسط سیستم چربیگیر ثقلی، طراحی شده برای جمع آوری چربیهای ثقلی فاضلاب، جمع آوری شده و به علت اختلاف دانسیته، در سطح مخزن تجمع پیدا می کنند و از جریان اصلی فاضلاب، جدا میشوند.
چربیگیر ثقلی API توانایی حذف چربیهای محلول فاضلاب را نداشته ولی چربیهای نامحلول را تا راندمان 90 درصد، جدا مینماید. این چربیگیر برای استفاده در رستورانها و آشپزخانههای صنعتی، مناسب میباشد.
چربیگیرها از لحاظ متریال مورد استفاده در ساخت بدنه به سه دسته کلی تقسیم می شوند:
چربی گیر پلی اتیلن ساخته شده از پلی اتیلن سنگین (HDPE) می باشد و شکل آن استوانه افقی یا خوابیده است. چربی گیر پلی اتیلن معمولا در ظرفیتهای 500 لیتری تا 120 مترمکعب تولید و مورد استفاده قرار می گیرد.
چربی گیر پلی اتیلن دارای مزایای بیشماری می باشد از اینرو این نوع مخازن در نزد کارفرمایان و مشتریان دارای محبوبیت بالایی می باشند.
چربی گیر پلی اتیلن در بسیاری از واحدهای آشپزخانه ای و پخت و پز به منظور انجام فرآیندهای زیر استفاده می گردد:
چربی گیر فایبرگلاس دستگاهی با شکل ظاهری استوانه ای (عمودی یا افقی) و یا مکعب مستطیل می باشد که از ماده فایبرگلاس که یکی از مشتقات نفتی حاوی رزین است، ساخته شده است.
از چربی گیر فایبرگلاس نیز جهت جداسازی روغن و چربیهای موجود در پسابهای آشپزخانههای صنعتی و رستورانها، فست فودها، کترینگ ها و تمام پسابهای صنعتی حاوی انواع روغنها و گریسها و… استفاده می شود. چربی گیر فایبرگلاس دارای ونت هوا، لولههای ورودی و خروجی، سبد آشغالگیر، پکینگ مدیا و… می باشد.
پایپ گستر در پی مشکلاتی که پسابهای حاوی مواد روغنی و انواع چربی ها برای انواع واحد سرو و پخت و پز غذا ایجاد می نماید با اتکا به دانش مهندسین اقدام به ساخت چربی گیر فایبرگلاس با استفاده ماده فایبرگلاس با مواد درجه یک نموده است.
چربی گیر فایبرگلاس تولید شده توسط گروه صنعتی پایپ گستر دارای مزایای منحصر به فردی می باشد که عبارتند از:
ابعاد و اندازه چربی گیرها برای صنایع مختلف با کاربردهای گوناگون متفاوت می باشد.
چربی گیر رستوران ها بر این اساس کار می کنند که چربیهای حیوانی و روغنهای گیاهی (گریس) 10 تا 15 درصد چگالتر از آب هستند و این روغن با آب مخلوط نمی شود. بنابراین، چربی ها و روغن ها در بالای آب شناور می شوند. پس برای جداسازی و تصفیه این چربیها باید از دو عامل استفاده شود: خنک سازی چربی ها و روغن ها و در ادامه ایجاد آرامش و سکون جهت جداسازی راحت.
هنگامی که فاضلابهای حاوی روغنها و چربی ها وارد چربی گیر می شود، سرعت جریان به اندازه کافی کاهش می یابد بنابراین به فاضلاب چرب و روغنی زمان کافی داده می شود تا خنک شود و به 3 لایه تفکیک گردد.
چربی ها در داخل چربی گیر به سمت بالا می رود و با استفاده از سیستم پکینگ مدیاها گیر می افتد. جامدات در انتهای آن در داخل سبد آشغالگیر قرار می گیرند و آب شفاف جدا شده از زیر توسط لولههای خروجی به چاه جربی خارج می شود.
در بسیاری از چربی گیرها صافیهایی نیز برای جمع آوری بقایای جامد وجود دارد که باعث کاهش مقدار جامدات ته نشین شده در دام می شود.
چربی گیر فاضلابی دقیقا قبل از سپتیک ها اجرا می شوند. با گذشت زمان، مواد جامد و چربی در داخل چربی گیر رستوران تجمع می یابند و اگر آنها برای مدت زمان طولانی در داخل آن باقی بمانند، می توانند از طریق خروجی شروع به فرار کنند و در برخی شرایط می توانند از طریق ورودی به عقب پس بخورد.
به همین دلیل، چربی گیر باید به طور منظم تمیز شود و پمپ شود. زمان بین تمیز کردن و پمپاژ چربی گیر رستوران به مقدار فاضلاب تولید شده و اندازه روغن تولیدی توسط رستورانها و صنفهای پخت و پز و سروغذا بستگی دارد اما معمولاً هر 2-4 هفته نیاز به تمیزکاری می باشد.
با افزودن یک مایع تصفیه کننده روغن بیولوژیکی به سیستم چربی گیر رستوران، این دوره زمانی می تواند تا 8 هفته طولانی شود. این محلول ترکیبی از باکتریهای غیر بیماری زا با مواد مغذی و آنزیم ها برای تجزیه چربی ها، روغن ها و گریس ها است و به عملکرد بهتر چربی گیر رستوران کمک می کند.
به فرآیند تجزیه چربی ها و روغن ها و توسط محلول شیمیایی معمولاً دوز گفته می شود. می توان فرآیند دوز را در قسمت خروجی به عنوان روش دیگری برای جلوگیری از تجمع چربی ها در لولههای داخلی اجرا کرد.
دستگاههای چربی گیر سریع پر می شوند، بنابراین باید یک برنامه تمیزکاری و نگهداری منظم داشته باشید. با پر شدن چربی گیر، در جلوگیری از ورود چربی به لولههای شما اثر کمتری می یابد. بهترین زمان تمییزکاری چربی گیر به اندازه و میزان چربی تولیدی در آشپزخانه شما بستگی دارد.
با چک کردن سبد و مخزن چربیگیر خود به مدت یک هفته و مشاهده سرعت جمع شدن چربی، می توانید به میزان تقریبی چربی ورودی به مخزن چربی گیر پی ببرید. یک زمان خوب برای تمیز کردن تلههای چربی هر 3 ماه است. رستوران ها نیاز دارند تا حداقل چهار بار در سال چربی گیرهای خود را تمیز کنند.
میزان اثر بخشی و موثر بودن چربی گیر رستوران به عوامل مختلفی از جمله نوع طراحی، محل آشپزخانه، سیستمهای زهکشی و اندازه و عملکرد آشپزخانه و… بستگی دارد.
به طور متوسط یک چربی گیر رستورانی تک مرحله ای از 50٪ تا 90٪ چربی ها، روغن ها و مواد جامدی که به آن وارد می شوند را تصفیه و از آب می زداید. بیشتر چربی گیرهای تجاری مخازن تک محفظه ای هستند. برای افزایش اثربخشی کنترل و کنترل میزان چربی، می توان از 2 یا بیشتر واحد به صورت پشت سر هم استفاده کرد و یا می توان از چربی گیر یک مرحله ای با نصب سیستم دوز چربی بیولوژیکی استفاده نمود.
نصب چربی گیر مناسب برای جلوگیری از بروز هر گونه مشکل طولانی مدت مهم است. چربی گیرها مخازن کم حجم هستند که می توانند در مکانهای مختلف آشپزخانه نصب شوند. برخی از مکانهای معمول برای چربی گیرهای کوچ داخلی شامل موارد زیر است:
چربی گیر صنعتی در حالت کلی و خلاصه و در توضیح چربی گیر فاضلاب باید گفت: جهت حذف چربی ها و مواد معلق پساب مکانهایی نظیر رستورانها، هتل ها، کارخانه جات و… که دارای آشپزخانه بزرگی هستند استفاده می گردد.
این سازه پیش ساخته بتونی یا کامپوزیتی از دو مخزن تشکیل شده و قبل از سپتیک قرار می گیرد. در چربی گیر صنعتی، فاضلاب وارد مخزن اول شده با آرامشی که به دست می آورد یک سری از ذرات که دارای جرم حجمی بیشتری از آب هستند، ته نشین شده و چربی و روغنهایی که دارای جرم حجمی کمتری از آب هستند بر روی آن قرار می گیرند که این چربیها معمولا باید 15-10 روز یکبار تخلیه گردد. خروجی مخزن دارای سیفونی است که حتی المقدور مانع خروج چربیها و ذرخت می گردد و در مخزن بعدی این عمل تکرار شده است و بدین ترتیب عمل حذف چربی و مواد معلق از فاضلاب صورت می پذیرد.
پیشتر آموختیم چربی گیر رستوران با چربی گیر صنعتی دارای تفاوتهایی می باشد. چربی گیر صنعتی با عنوان سیستم چربی گیر DAF برای حذف و تصفیه چربیهای و روغنها و گریسهای در صنایع و کارخانجات مورد استفاده قرار می گیرد و قطعات ظرفیتهای بالایی از چربی را تصفیه می کنند از اینرو ابعاد و تکنولوژی ساخت این دسته از چربی گیرها پیشرفته تر می باشد.
قیمت چربی گیر صنعتی از چربی گیر ثقلی رستوران بیشتر می باشد. قیمت چربی گیر فاضلاب اعم از فاضلابهای رستورانها و صنعتی با توجه به جنس و متریال مخازن، تعداد مخازن، ابعاد و ظرفیت مخازن چربی گیر، نوع چربی گیر (دستی، اتومات، ثقلی)، نوع نصب (دفنی یا قابل نصب روی زمین) و… متفاوت خواهد بود.
برای خرید و نصب چربی گیر فاضلاب از شما مشتریان عزیز درخواست می نماییم اکنون با کارشناسان فنی پایپ گستر تماس برقرار نموده و ضمن دریافت مشاوره رایگان از این عزیزان نسبت به استعلام قیمت به روز چربی گیر رستوران و صنعتی اقدام نمایید.
همیشه یکی از دغدغههای بزرگ مشتریان در رابطه با قیمت چربی گیر می باشد با توجه به اینکه پایپ گستر تولید کننده می باشد و شما در واقع سفارش چربی گیر خود را مستقیم از کارخانه دریافت میکنید قیمت تمام شده چربی گیر برای شما به مراتب پایین تر خواهد بود لذا با اطمینان از مناسب بودن قیمت چربی گیر فاضلاب با شرکت پایپ گستر تماس گرفته و پیش فاکتور خود را دریافت نمایید.
داشتن دغدغه تهیه و خرید چربی گیر رستوران برای واحدهای مذکور که در بالا ذکر شد بالاخص اکنون که جزو الزامات تمام رستورانها، کافهها، آشپزخانه و… برای اخذ مجوز می باشد، همواره تولید کنندگان را به فکر رفع نیاز مشتریان عزیز در این واحدها وامیدارد.
در گروه صنعتی پایپ گستر نیز در پی رفع نیاز مشتریان و کارفرمایان طراحی و تولید چربی گیر رستوران با بالاترین کیفیت و عملکرد مناسب در دستور کار مهندسین و تکنسینهای خط تولید قرار گرفته است.
استفاده از مواد درجه یک در تولید و ساخت انواع چربی گیر رستورانی و فاضلابی یکی از تفاوتهای ما با سایر تولید کنندگان و تامین کنندگان چربی گیر می باشد در نتیجه می توانید از استرس خود جهت خرید یک چربی گیر با کیفیت جلوگیری کرده و طراحی و تولید چربی گیر خود را به ما بسپارید.
مهندسان ما سالیان زیادی تجربه در حوزه طراحی و نصب چربی گیرهای داخلی و خارجی دارند. ما برنامه ریزی خواهیم کرد تا محصول چربی گیر شما را در زمانی مناسب برای شما نصب کنیم و از هرگونه وقفه در کار شما جلوگیری می شود.
چربی گیرها می توانند تا 20 سال دوام بیاورند، اما این طول عمر و استحکام به دفعات تمیز کردن شما نیز بستگی دارد. به دلیل ماهیت تمیزکاریهای مکرر، آسیب به چربی گیر با گذشت زمان رخ خواهد داد. اگر قسمت داخلی آن فرو رفته یا دیواره اصلی از جای خود خارج شود، چربی گیر از کار خواهد افتاد و نیاز به تغییر دارد.
مطالب زیر را نیز بخوانید: منهول فاضلاب
4 دیدگاه
فدایینوشته شده در 12:01 ب.ظ - مه 7, 2021
علائم هشدار دهنده خرابی و توقف عملکرد چربی گیر رو بیزحمت بنویسید.
پایپ گسترنوشته شده در 12:02 ب.ظ - مه 7, 2021
دلایل بسیاری برای خرابی و از کار افتادن چربی گیر رستوران یا فاضلابی وجود دارد. انسداد لوله اصلی اتصال مخزن اول و دوم بیشترین علت خرابی یک چربی گیر به شمار می رود. بروز این مشکل می تواند منجر به جاری شدن چربی به سیستم فاضلاب شود. به همین ترتیب، انسداد در خط خروجی منجر به سرریز شدن تله چربی می شود. اگر چربی گیر شما مسدود شود، اولین نشانه در ارتباط با خرابی چربیگیر شما متصاعد شدن بوی چربی و روغن است که در آشپزخانه شما استشمام می گردد. اگر این اتفاق افتاد، بلافاصله دستگاه خود را بررسی کنید زیرا مشکل با گذشت زمان بدتر می شود و مشتریان شما متوجه بوی بد می شوند . با بدتر شدن انسداد، شما متوجه سرریز چربی گیر می شوید و پسماندهای چرب شروع به رسیدن به فاضلاب می کند. با گذشت زمان چربی جمع شده و منجر به سرریز فاضلاب می شود.
ليلانوشته شده در 10:34 ق.ظ - سپتامبر 4, 2022
سلام بعد از اينكه چربي ها جمع شد جاهايي هست كه چربي رو جمع آوري كنن يا نه
پایپ گسترنوشته شده در 6:53 ب.ظ - اکتبر 4, 2022
سلام باید از روی چربی گیر، چربی ها را با یک ظرف مخصوص جمع نمود. در حقیقت کار این دستگاه این است که چربی ها رو روی آب جمع میکند تا براحتی شما بتوانید آنها را از روی آب ردارید و به سطل زباله بریزید.