عایق الاستومری

عایق الاستومری

عایق الاستومری یک نوع فوم مصنوعی است که برای عایق بندی در ساختمانهای اداری، مسکونی، تجاری و… استفاده میشود.

در حال حاضر بهره وری بهینه از انرژی حرارتی در بخشهای مختلف یک امر مهم در کل دنیا به شما می رود. استفاده از روشهایی که میزان استفاده از انرژیهای تجدیدناپذیر را به حداقل میرساند، جزو مهمترین اهدافی است که در قرن اخیرا تمام جوامع انسانی برای جلوگیری از آسیب به کره زمین دنبال میکند.

در راستای جلوگیری از اتلاف انرژی حرارتی ناشی از سیستمهای گرمایشی و سرمایشی در ساختمانها در بخش خانگی و صنعتی، استفاده از عایق الاستومریک یک راه حل مقرون به صرفه و کم دردسر به شمار می رود. در ادامه بیشتر درباره کاربردها، انواع و شرکتهای داخلی و خارجی تولیدکننده این عایقهای پرکاربرد صحبت خواهیم نمود.

عایق الاستومری چیست؟

عایق الاستومری چیست؟

اساسا، عایق الاستومری یک لاستیک یا فوم مصنوعی از نوع سلول بسته می‌باشد که در ساختار خود ترکیبی از مواد پلیمری NBR و EPDM را دارد. محصولاتی که بر پایه این دو ماده ساخته می‌شوند بسیار انعطاف پذیر بوده و در برابر اشعه ماوراء بنفش از مقاومت بالایی برخوردار می‌باشد. در واقع عایق الاستومریک یک حفاظ صوتی و حرارتی می‌باشد که در بخشهای مختلفی استفاده می گردند. استفاده از آنها در عایق بندی کف، سقف و درب و پنجره‌های ساختمانها ردپای کربن را کاهش می دهد.

استفاده از عایق الاستومری در ساختمانها موجب میگردد که در زمستان اتلاف حرارت کمتری داشته باشیم و در فصل تابستان نیز میزان سرمایش کمتری به بیرون از محیط نفوذ کند و بدین ترتیب وسایل سرمایشی را با درجه کمتر استفاده کنیم. عایق الاستومری بصورت رولی/ پتویی و یا لوله ای تولید میگردد و نسبت به پشم شیشه و عایقهای سلول باز گرانتر می‌باشد اما مزیتهای بیشمار آن به منزله صرفه جویی اقتصادی در نظر گرفته میشود.

مقاومت دمایی عایق حرارتی الاستومری بین ۲۰۰- تا ۱۰۵+ می‌باشد. لایه داخلی عایق الاستومریک بسته به مدل و نوع کاربرد آن می تواند غیرمسطح یا صاف انتخاب گردد اما لایه بیرونی برای کاهش اتلاف انرژی و جلوگیری از بخار صاف درنظر گرفته میشود.

برخی از عایقهای الاستومریک دارای یک پوشش فویل آلومینیومی در لبه بیرونی می‌باشند و به عایق الاستومریک فویلدار معروف می‌باشند. این عایق‌ها نسبت به سایر فومها از قبیل پلی ایزو، پلی یورتان و فنولیک فوم کمتر دچار ترک و پوسته پوسته شدن میگردد. این عایقها، به سبب داشتن دو ماده پلیمری NBR و EPDM فاقد فیبر و گازها و مواد سمی CFC و HCFC که تخریب کننده لایه اوزون هستند، می‌باشد.

برای عایق الاستومریک از الفاظ دیگری از قبیل عایق فوم الاستومری سلول بسته، عایق سلولی الاستومری انعطاف پذیر، عایق تک سلولی، عایق الاستومری سلولی، عایق ضد تعریق، عایق مبرد، عایق لوله کشی، عایق لوله مبرد، عایق لوله HVAC و عایق لاستیکی نیز استفاده میگردد.

کاربرد عایق الاستومری

عایق الاستومریک همانطور که گفته شد ابزاری فوق العاده کارآمد جهت صرفه جویی در مصرف انرژی حرارتی و برودتی و همچنین کاهش دهنده نویزهای مزاحم به شمار می رود که در بخشهای مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. در ذیل به برخی از کاربردهای عایق الاستومری اشاره می نماییم:

  • عایق کاری کانال‌های سیستم تهویه و سیستمهای سرمایشی
  • عایق کاری لوله‌های خرطومی
  • عایق کاری لوله‌های پلاستیکی اعم از لوله‌های PVC، لوله‌های پلی اتیلن و پلاستیکی
  • عایق کاری لوله‌های فلزی
  • بعنوان عایق صوتی و حرارتی در تاسیسات ساختمانی
  • صنعت خودروسازی
  • صنایع پتروشیمی و نفت و گاز
  • عایق کاری محلهای آفتابگیر و صدمه پذیر
  • عایق کاری محیطهای آلوده برای جلوگیری از ورود مواد آلاینده به محیط

انواع عایق الاستومری

انواع عایق الاستومریک

عایقهای الاستومری در چهار مدل زیر توسط شرکتهای داخلی و خارجی تولید می گردند که هریک برای حفاظت حرارتی و بردوتی و یا صوتی در محیطهای مخصوصی استفاده میگردد:

  1. لوله ای
  2. رولی / پتویی
  3. شانه تخم مرغی
  4. و فویلدار

عایق الاستومری لوله ای

عایق الاستومری لوله ای برای عایقکاری انواع لوله‌های مسی، فولادی و پلاستیکی در بخشهای مختلف اعم از صنعت خودروسازی، پتروشیمی، نفت و گاز، غذایی، دارویی، شیمیایی و بیمارستانی، سیستمهای تهویه مطبوع مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع از عایقها در طول 2 متر با قطر 6 تا 114 میلمتر با ضخامت ۶، ۹، ۱۳،۱۶، ۱۹، ۲۵، ۳۲، ۴۰، ۵۰ تولید میگردد.

عایق الاستومری لوله‌ای خود مشتق به دو نوع ساده و فویلدار میگردد و عایق الاستومری لوله‌ای روکشدار (فویلی) با ضخامتهای 130، 170 و 230 میکرون تولید میگردد. عایقهای روکشدار 130 و 230 میکرون مناسب برای عایق کاری انواع لوله در فضاهای سرپوشیده می‌باشد و عایق الاستومری روکشدار با روکش آلومینیومی 230 میکرون برای فضای سرباز مناسب می‌باشد.

مزایای عایق الاستومری لوله ای

  1. وزن سبک
  2. انعطاف پذیری بالا
  3. مقاومت بالا در برابر نفوذ رطوبت، نفوذ بخار، خوردگی، رشد قارچ، رشد کپک، آتش، روغن و مواد شیمیایی

رولی / پتویی

عایق الاستومری رولی یا پتویی با پهنای 1000 میلمتر با طول 2متر و ضخامتهای ۶،۹،۱۳،۱۶،۱۹،۲۵،۳۲،۴۰،۵۰ مطابق با استاندارهای DIN،ASTM و EN برای عایقکاری کانال‌های آلومینیومی، سطوح بزرگ و لوله‌هایی با قطر بزرگ و مخازن در صنایع مختلف استفاده میگردد. عایق الاستومری پتویی در 3 مدل ساده و روکش دار (با ضخامت فویل 130 و 230 میکرون) و چسبدار طراحی و تولید میگردد.

شانه تخم مرغی

این نوع از عایقها بعنوان عایق صوتی جاذب صوت بوده و در انواع دیواره‌ها، دربها، سقف ها، لوله‌ها، تجهیزات و ماشین آلات صنعتی، درب خودرو و… مورد استفاده قرار می گیرد. دیواره داخلی عایق شبیه شانه تخم مرغ و لایه بیرونی آن صاف می‌باشد و به سهولت توسط چسبهای موجود برای چسباندن انواع فوم ها بر روی سطوح نصب می گردند.

عایق الاستومری فویلدار

این نوع از عایقهای الاستومری دارای یک روکش آلومینیومی با ضخامت 130 تا 240 میکرون می‌باشد که برای فضاهای سرباز مناسب می‌باشد. هر گاه دو مولفه رطوبت و اشعه خورشید وجود دارد ترجیحا به سبب خصلت عدم نفوذپذیری رطوبت و مقاومت بالا در برابر اشعه ماوراء بنفش از این نوع عایقهای الاستومری استفاده میگردد.

ضخامت عایق الاستومری

یکی از مهمترین ملاحظات در طراحی، تعیین و نصب عایق فوم الاستومری، ضخامت عایق الاستومری است. عواملی مانند دمای سیال یا گاز (خط) در لوله یا تجهیزات، نوع لوله، اندازه لوله، دمای محیط، رطوبت نسبی و اینکه آیا یک پوشش بیرونی محافظ (روکش آلومینیومی) اعمال خواهد شد یا خیر برای محاسبه ضخامت عایق الاستومری صحیح ضروری است.

مزایای عایق الاستومری

مزایای عایق‌های الاستومری

این دسته از عایقهای حرارتی و صوتی علاوه بر این که جلوی هدر رفتن انرژی حرارتی و برودتی را می گیرد و جلوی انتشار اصوات را می گیرد دارای مزیتهای بیشماری به شرح زیر می‌باشند:

  1. عدم نفوذپذیری بخار و رطوبت و عدم نیاز به موانع اضافی
  2. ضدآب بودن
  3. دارای ضریب هدایت حرارتی ثابت
  4. مقاومت بالا در برابر اشعهUV خورشید
  5. پایین بودن ضریب انتقال حرارت
  6. دامنه مقاومت دمایی بین منفی 220 درجه سانتیگراد تا 150 درجه سانتیگراد
  7. انعطاف پذیری بالا
  8. نصب آسان و راحت
  9. دارای پایداری بالا
  10. مقاومت بالا در برابر ضربه
  11. عدم تولید مواد سمی و مخرب لایه اوزون
  12. عدم رشد قارچ و کپک
  13. ضد حساسیت
  14. عایق ذرات گرد و غبار و آلودگی
  15. مقاومت در برابر انواع مواد شیمیایی با PHهای متفاوت
  16. بهترین مورد برای استفاده از عایقهایی مانند پلی اتیلن یا پلی یورتان
  17. بهترین جایگزین برای پشم شیشه یا پشم سنگ
  18. رنگ پذیری و قابلیت چسبندگی بالا
  19. دارای ظاهری لوکس و موجود بودن آن در هر شکل و اندازه

تکنولوژی و پیشرفت در عرصه تولید عایق الاستومریک

پیشرفت و رشد تکنولوژی در خطوط تولید عایقهای الاستومری موجب تولید انواع عایقهای الاستومری به شرح زیر با قابلیتهای زیر می‌باشد:

  • تولید فوم الاستومریک غیرهالوژن مناسب برای استفاده از فولاد ضدزنگ در کاربردهای درجه حرارت بالا (تا ۲۵۰ درجه فارنهایت)
  • تولید فوم‌های الاستومریک با درجه حرارت بالا مناسب تا ۳۰۰ درجه فارنهایت
  • تولید در رنگهای مختلف
  • تولید چندلایه برای کاربردهای خارجی که در آن عایق در معرض اشعه ماوراء بنفش (UV)، آب و هوا و سو استفاده فیزیکی قرار می‌گیرد.

تفاوت عایق الاستومری با سایر الیاف عایق

عایق الاستومری دارای سطحی نرم و مسطح می‌باشد و در برابر نفوذ بخار و رطوبت مقاومتر و نفوذ ناپذیرتر از پشم شیشه و… می‌باشد. از این رو مانع از بروز عوامل بیماری زا و رشد قارچ و کپک میگردد. در برابر ضربات و عوامل فیزیکی وارده مقاومتر از پشم شیشه و… می‌باشد و به راحتی ترک نمی خورد، پاره یا سوراخ نمیگردد. عدم نیاز به پوششهای اضافی برای جلوگیری از جذب رطوبت از دیگر ملاکهای برتری عایق الاستومری نسبت به پشم شیشه و… می‌باشد.

جذب رطوبت و بخار عایق الاستومریک 10000 هزار برابر کمتر از سایر الیاف عایق می‌باشد. ضمنا این نوع از عایقها دوستدار محیط زیست بوده و هیچ ماده سمی و یا گازسمی به محیط منتشر نمیکنند.

تولید کنندگان عایق الاستومری

تولیدکننده عایق الاستومری

در حال حاضر شرکتهای زیادی انواع عایق الاستومری را با قیمت و کیفیت مناسب تولید و به بازار عرضه میکنند. در شهرهای تبریز، زنجان، قزوین، مشهد، اصفهان، تهران و… کارخانجات زیادی در این عرصه مشغول فعالیت هستند، علاوه بر این برخی از کشورها از قبیل ترکیه مجوز تولید محصول خود را به تولید کنندگان داخلی داده اند. اما برخی از مشتریان نیز تمایل به خرید برندهای خارجی دارند که مهمترین برندهای تولیدکننده عایق الاستومری عبارتند از:

  • کافلکس (K-FLEX)
  • کلینت ونتا (Clint Venta)
  • وان فلکس (ARMACELL ONEFLEX)
  • پافلکس (PA-FLEX)
  • ایرفلکس (AEROFLEX)
  • مکس فلکس (Max Flex)
  • روکا فکلس (ROLA FLEX)
  • آرمافلکس (ArmaFlex)

عایق الاستومری کافلکس (K-FLEX)

عایق الاستومری کافکس محصول کشور ایتالیا می‌باشد که بصورت رولی با ضخامتهای 3، 6، 9، 13، 16، 19، 25، 32، 40 و 50 میلمتر تولید میگردد و متراژ رولها 4، 6، 8، 10، 12 و 14 متر می‌باشد. از عایقهای الاستومری کافلکس برای عایق کاری کانال‌ها، مخازن، لوله‌های سایز بسیار بالا و اتصالات در صنایع مختلف از جمله: تهویه مطبوع (HVAC&R) ساختمان، نفت، گاز، پتروشیمی، غذایی، بهداشتی، دارویی، بیمارستانی، شیمیایی خودروسازی و… استفاده میگردد.

عایق الاستومری پافلکس (PA-FLEX)

عایق رولی پافلکس محصول کشور ترکیه می‌باشد که از متریال NBR در عرض 1 متر ساخته میشود میشود. قطر عایق الاستومری پافلکس به صورت رول (6mm تا 50mm) و قطر مدل لوله‌ای (6mm تا 114mm) می‌باشد.

عایق الاستومری آرما فلکس (ArmaFlex)

عایق الاستومری آرمافلکس یک عایق حرارتی الاستومری ضد باکتریال و ضد میکروبی می‌باشد که میزان رشد کپک و قارچ را به حداقل ممکن میرساند. به عنوان یک ماده عایق حرارتی قابل اعتماد، عایق ArmaFlex را می توان بر روی لوله‌ها و کانال ها در کاربردهایی مانند تهویه مطبوع، کانالهای هوا، چیلرهای آب و سایر کاربردهای HVAC استفاده کرد.

عایق حرارتی آرمافلکس دارای عملکرد عالی در برابر آتش سوزی است زیرا برای طیف وسیعی از ضخامت عایق مورد تایید FM است و گواهینامه BS476 را برای کلاس صفر دریافت میکند. این عایق ArmaFlex برای مطابقت با استانداردهای ایمنی، قابلیت اطمینان و عملکرد بدنه‌های مختلف ایمنی آتش نشانی محلی تایید شده است.

عایقهای الاستومریک آرمافلکس کیفیت هوای داخل ساختمان را ایمن تر میکند زیرا یک محلول عایق فوم بدون الیاف است که فاقد فرمالدئید و GREENGUARD Gold است و دارای گواهینامه برای انتشار کم ترکیبات آلی فرار (VOC) است. این ماده عایق حرارتی به راحتی نصب میشود زیرا انعطاف پذیری بالایی دارد و می توان آن را به سرعت روی اشکال و کاربردهای نامنظم در فضاهای تنگ نصب کرد.

از ویژگی‌های عایق آرمافکس می توان به این مورد اشاره کرد که به دلیل ساختار سلول بسته خود دارای کنترل تراکم قابل اعتماد و داخلی است و نیاز به یک مانع بخار آب اضافی را از بین می برد. ضمنا رسانایی حرارتی پایین، تلفات انرژی را به حداقل میرساند تا در طولانی مدت صرفه جویی در مصرف انرژی داشته باشد. از همه مهمتر که یک محصول ضد میکروبی به شمار می رود.

عایق الاستومری ایرفلکس (AEROFLEX)

عایق الاستومریک آئروسل فلکس نیز از نوع عایقهای سلول بسته می‌باشد که در ورق ها و رولهای صاف بادوام موجود است. این نوع از عایقهای الاستومریک محصول کشور آمریکا می‌باشد و یک گزینه ایده آل برای عایق کاری لوله‌های بزرگ، اتصالات، چیلرها، مخازن، تجهیزات و به عنوان بسته بندی کانال.

به علاوه با ترکیبی اختصاصی از لاستیک غیر قطبی EPDM ساخته شده است که برای عملکرد طولانی مدت و محافظت در برابر رطوبت و تنشهای محیطی، دوام منحصربفردی را ایجاد میکند. عایق الاستومری آئروسل فلکس (AEROCEL FLEX) در طیف وسیعی از ضخامت‌ها برای برآورده کردن الزامات کنترل تراکم و کد انرژی موجود است.

اکثر عایق‌های الاستومری ایروفلکس با ضخامتهای مختلف بصورت ساده یا چسبدار حساس به فشار برای نصب سریعتر در دسترس هستند. این نوع عایق مطابق با استانداردهای زیر تولید شده است:

  • استاندارد ASHRAE 90.1، استاندارد انرژی برای ساختمان ها به جز ساختمانهای مسکونی کم ارتفاع
  • IECC: کد بین المللی صرفه جویی در انرژی
  • استاندارد ASHRAE 189.1، کد بین المللی ساختمان سبز
  • مشخصات CDPH 01350، انتشار VOC

مزایای عایق الاستومری ایروفلکس

  1. رسانایی حرارتی کارآمد و کم
  2. غیر قطبی
  3. ماندگاری طولانی – مقاومت عالی در برابر اشعه ماوراء بنفش و رطوبت
  4. انتشار کم مواد شیمیایی (VOCs)
  5. دوستدار محیط زیست می‌باشد (EPD)
  6. دارای استاندارد مختص محصولات بهداشتی (HPD)
  7. کاهش سرو صدای خروجی از HVAC
  8. بدون فیبر
  9. بدون CFC،HFC،HCFC،PBDE، فرمالدئید، نیتروزامین یا الیاف

تولید عایق الاستومری (فوم سلول بسته)

برای تولید عایقهای الاستومریک از 3 ماده و متریال به شرح زیر استفاده میگردد:

  • مخلوط لاستیک مصنوعی (لاستیک بوتادین نیتریل (NBR) و یا مونومر اتیلن-پروپیلن دیین (EPDM))
  • پلی وینیل کلرید (PVC)
  • یک ماده کف کننده شیمیایی

جهت تولید عایق الاستومری مخلوط این مواد به درون یک میکسر بزرگ ریخته میشود و این مخلوط معمولاً در دسته‌های 500 پوند یا بیشتر ترکیب می‌شوند. سپس پودر حاصل را در دستگاه اکسترودینگ قرار می دهند تا به شکل خاصی که به طور معمول یا یک لوله گرد یا یک صفحه صاف از عایق الاستومری است تبدیل شود. برای ساخت عایق‌های الاستومری پروفیل شکل گرفته شده تا دمایی خاص گرم میشود تا طبق فرایندی مشخص ماده کف کننده شیمیایی از جامد به گاز تغییر کند.

وقتی این اتفاق افتد هزاران سلول کوچک هوا که همه آنها به هم وصل هستند تشکیل می‌شوند. در مرحله بعدی از ساخت عایق الاستومری پروفیل با دقت خنک میشود. سپس به اندازه مورد نیاز بریده شده و برای حمل و نقل بسته بندی میشود تا به دست مصرف کنندگان عایق الاستومری برسد.

قیمت عایق الاستومریک

قیمت عایق الاستومریک

قیمت عایق الاستومری نسبت به سایر عایقهای حرارتی و برودتی بیشتر می‌باشد. اما در حالت کلی قیمت بر اساس ضخامت، نوع عایق الاستومری، طول عایق و پهنای آن، روکشدار بودن یا ساده بودن آن، چسب‌دار بودن یا بدون چسب و… سنجیده میشود.

متریال مصرف و درجه بندی متریال و تکنولوژی مورد استفاده در خط تولید شرکت سازنده نیز در قیمت عایق الاستومری تاثیرگذار خواهد بود. تولید داخل یا خارج بودن نیز بر قیمت عایق الاستومری موثر خواهد بود. برای استعلام قیمت انواع عایقهای الاستومری با همکاران بنده در واحد فروش تماس بگیرید.

آشنایی با یکی دیگر از محصولات پر فروش پایپ گستر: مخزن پلی پروپیلن

اشتراک گذاری در : share   share   share   share   share  

دیدگاه خود را وارد کنید.